Begroting 2019

Krachtig Noordoostpolder

Passende hulp voor wie dat nodig heeft

Ambitie 3 - Passende ondersteuning voor wie dat nodig heeft

Doelstelling

Passende ondersteuning en voorzieningen voor inwoners die dat nodig hebben. Deze zijn afgestemd op de vraag van deze inwoners en gaan uit van wat mensen wél kunnen.

Trends en ontwikkelingen

Onzekerheid over doordecentralisatie beschermd wonen
Het tempo en de manier waarop doordecentralisatie van beschermd wonen plaatsvindt, zijn onzeker. Ook is niet duidelijk hoe de doordecentralisatie van financiële middelen plaatsvinden.

Jeugdhulp verandert
De jeugdhulp transformeert. Er worden andere manieren van ondersteuning en hulp ontwikkeld die beter passen bij de vraag van ouders en kinderen. Regionaal gaat het om andere invulling van de residentiële zorg.

Mensen blijven Langer thuis wonen
Langer thuis blijven wonen, past bij de huidige samenleving en wordt gestimuleerd. Daarom neemt het aantal intramurale oplossingen af. Deze ontwikkelingen zorgen voor een toenemende vraag naar gemeentelijke oplossingen die passen bij deze ontwikkelingen.

Budgetontwikkeling
De budgetten die het Rijk beschikbaar stelt voor de uitvoering van het sociaal domein staan onder druk. Daarnaast zien we een toename van wet- en regelgeving. Dit staat haaks op de transformatie die we als gemeente willen maken.

Interbestuurlijk programma
Nederland staat de komende tijd voor een aantal uitdagingen, zoals het tegengaan van eenzaamheid en het terugdringen van het aantal mensen met problematische schulden. Deze opgaven beperken zich niet tot de grenzen van een gemeente of regio. Het Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen hebben daarom afgesproken om samen een aantal grote maatschappelijke opgaven aan te pakken. Voor de ambitie “Passende hulp voor wie dat nodig heeft” gaat het om onderdelen uit opgave 5: Merkbaar beter in het sociaal domein. Door onder meer extra in te zetten op de aanpak kindermishandeling, huiselijk geweld en verwarde personen wordt voorkomen dat kwetsbare groepen binnen verschillende interventies van zorg en straf tussen wal en schip raken. Hiermee kunnen kwetsbare groepen naar vermogen meedoen in hun eigen vertrouwde omgeving en verminderen we (herhaald) slachtofferschap en daderschap.

Aandachtspunten bij zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars en gemeenten werken aan het leveren van kwalitatief goede en betaalbare zorg en ondersteuning voor kwetsbare inwoners. Samenwerking is belangrijk en vergt aandacht.

Reguliere bedrijfsvoering

Inkopen maatwerkoplossingen voor en toezichthouden op WMO en Jeugdzorg
Voor inwoners die deze ondersteuning (tijdelijk) nodig hebben, willen we een aanbod hebben. Dit gaat vooral over huishoudelijke ondersteuning, vervoer, woonoplossingen, ondersteuning en dagactiviteiten. De gemeente is ook toezichthouder. Omdat de gemeente zelf de taken voor de WMO en Jeugdwet uitvoert, heeft zij het toezicht onafhankelijk geregeld bij de GGD.

Regionale inkoop zorg
Dit gaat over pleegzorg, jeugdzorg+, (klinische) jeugd residentieel, jeugdbescherming en Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Vanaf 1-1-2019 wordt de jeugd geestelijke gezondheidszorg lokaal ingekocht.

Zorglandschap transformeren
De transformatie vraagt een nieuwe manier van werken van professionals uit het hele veld – gemeenten, zorg- en welzijnsinstellingen, onderwijs en werkgevers. De transformatie is cultuurverandering en daarmee een uitdagend proces wat nog lange tijd in beslag zal nemen.

Beleidskaders

Verbonden partij(en)

-

Portefeuillehouder(s)

Marian Uitdewilligen

Anjo Simonse