Begroting 2019

Krachtig Noordoostpolder

Voorkomen staat voorop

Ambitie 2 - Voorkomen staat voorop

Doelstelling

Er is een preventieve infrastructuur van vrijwilligers, mantelzorgers en oplossingen aanwezig die het beroep op geïndiceerde voorzieningen vermindert en/of waar naar terugverwezen kan worden.

Trends en ontwikkelingen

Vergrijzing zorgt voor toenemende druk in de zorg
Als gevolg van de toenemende vergrijzing neemt de druk toe op de 1ͤ lijnszorg en de poliklinische zorg. Ouderen wonen langer thuis. Dit betekent een toename van het beroep op de gemeentelijke WMO voorzieningen en op het sociaal netwerk.

Domotica en E-Health
Het gebruik van Domotica en E-Health zal steeds meer ingang vinden en binnen de gezondheidszorg zal zorg op afstand via apps steeds meer gewoon worden. Deze ontwikkeling bevordert de eigen regie en zelfstandigheid van kwetsbare inwoners.

Interbestuurlijk programma
Nederland staat de komende tijd voor een aantal uitdagingen, zoals het tegengaan van eenzaamheid en het terugdringen van het aantal mensen met problematische schulden. Deze opgaven beperken zich niet tot de grenzen van een gemeente of regio. Het Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen hebben daarom afgesproken om samen een aantal grote maatschappelijke opgaven aan te pakken. Voor de ambitie “Voorkomen staat voorop” gaat het om de aanpak van eenzaamheid uit Merkbaar beter in het sociaal domein.

Reguliere bedrijfsvoering

Faciliteren van welzijn en zorg infrastructuur
Dit doen we door subsidiëren/contracteren van diverse maatschappelijke organisaties op het gebied van welzijn, jeugdzorg, jeugdgezondheidszorg met als doel het versterken van de sociale infrastructuur.

Uitvoeren volksgezondheid
De algemene gezondheidszorg wordt uitgevoerd door de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD). Zij neemt ook de jeugdgezondheidszorg (JGZ) van 4 – 19 jaar, infectieziektebestrijding, uitvoering technisch/hygiënisch toezicht, hulpverlening bij rampen, het Regionaal Ambulance Vervoer (RAV) voor haar rekening. Zorggroep Oude en Nieuweland verzorgt de Jeugdgezondheidszorg van 0 - 4 jaar.

Zorglandschap transformeren
De transformatie vraagt een nieuwe manier van werken van professionals uit het hele veld – gemeenten, zorg- en welzijnsinstellingen, onderwijs en werkgevers. De transformatie is cultuurverandering en daarmee een uitdagend proces wat nog lange tijd in beslag zal nemen.

Beleidskaders

Verbonden partij(en)

GR GGD Flevoland

Portefeuillehouder(s)

Marian Uitdewilligen

Anjo Simonse