Begroting 2019

Sociale Leefbaarheid

Aantrekkelijk vastgoed voor maatschappelijk werk

Ambitie 1 - Aantrekkelijk vastgoed voor maatschappelijk gebruik

Doelstelling

Zorgen voor huisvesting van onderwijs en maatschappelijke functies zoals ontmoeting, sport, welzijn, recreatie en cultuur.

Trends en ontwikkelingen

Verouderde gebouwen en veranderende behoefte
Veel van onze maatschappelijke gebouwen zijn van de jaren ’60 en ’70. Daardoor kost het onderhouden, exploiteren en vernieuwen nu veel geld. Daarom nemen wij onze gebouwen onder de loep. Dit is een speerpunt en we gaan er de komende jaren mee verder. Nieuwe lesmethoden en samenvoeging van (basis)scholen vragen om andere schoolgebouwen of om een nieuwe indeling van ruimtes. Deze vraag om multifunctionele inzet zien we ook bij buurt- sport- en culturele accommodaties.

Daarnaast zien we mogelijkheden om bestaande gebouwen te verduurzamen of technisch te vernieuwen. Dit zijn onze eigen wensen (bijvoorbeeld in 2030 energieneutraal zijn) of opgaven uit veranderende wet- en regelgeving (bijvoorbeeld over toegankelijkheid van openbare gebouwen).

Veranderende rollen in vastgoedbeheer
De klassieke rol van de gemeente als ‘vastgoedbeheerder’ past niet meer. Er zijn nu ook andere partijen die verantwoordelijkheid voor maatschappelijk vastgoed kunnen of willen nemen. Denk aan schoolbesturen. Ook de regels over wie wat moet of mag doen, veranderen. Bovendien is de focus verschoven van ‘gebouwen’ naar ‘activiteiten’. Het gebouw is geen doel meer, maar een middel om maatschappelijke activiteiten, zoals onderwijs, sport en cultuur mogelijk te maken.

Reguliere bedrijfsvoering

Bouwen, aanpassen of uitbreiden van schoolgebouwen en gymnastieklokalen
Als gemeente zorgen wij voor huisvesting van het onderwijs. Dat is een wettelijke taak. Wij voeren dat uit door te zorgen voor voldoende goede schoolgebouwen. Dat betekent bijvoorbeeld aanpassing of uitbreiding van schoolgebouwen. We maken afspraken met schoolbesturen over onderhoud, gebruik en samenwerking.

Beheren van gemeentelijke voorzieningen
De gemeente beheert sporthallen, gymzalen, sportvelden, buurthuizen en culturele gebouwen. Dit betekent bijvoorbeeld onderhoud en verhuur ervan. Het onderhoud doen wij met meerjarige onderhoudsplannen. We maken met de gebruikers/ huurders afspraken over het beheer en onderhoud.

Beleidskaders

Verbonden partij(en)

-

Portefeuillehouder(s)

Anjo Simonse

Hans Wijnants