Begroting 2019

Fysieke leefomgeving

Energieneutraal en klaar voor klimaatverandering

Ambitie 1 - Energieneutraal en klaar voor klimaatverandering

Doelstelling

Noordoostpolder is energieneutraal in 2030 en is voorbereid op klimaatverandering.

Trends en ontwikkelingen

Klimaatverandering
Hogere temperaturen, een sneller stijgende zeespiegel, nattere winters, heftigere buien en kans op drogere zomers. Daar moeten we in de toekomst in Nederland rekening mee houden. Bijvoorbeeld in ons water- en energiesysteem.

Energietransitie
Een transitie naar duurzame energie is nodig. Want het klimaat verandert en de fossiele brandstoffen worden schaars. Samen met andere overheden, bedrijven en inwoners zet de gemeente de schouders onder een omslag naar een meer fossielvrije samenleving.

Naar een circulaire economie
Afvalstoffen zijn grondstoffen. Afval kan immers weer als grondstof in de (productie)keten worden opgenomen en levert daarmee een bijdrage aan CO²-reductie en energiebesparing. Het Rijk wil dat in 2020 75% van alle ingezamelde stoffen worden hergebruikt. En dat er nog maar maximaal 100 kilogram restafval per persoon per jaar ontstaat. De gemeente Noordoostpolder is daarmee al goed op weg. Van ons afval wordt 73% gescheiden ingezameld voor hergebruik. En wij hebben nog maar 125 kg restafval per inwoner per jaar.

Reguliere bedrijfsvoering

Inzameling huishoudelijk afval
Afval van bewoners wordt huis-aan-huis opgehaald. Daarnaast kunnen bewoners hun afval wegbrengen naar de milieustraat. Deze voorzieningen biedt de gemeente aan. Dat is een wettelijke taak. Vanzelfsprekend werken wij ook in de komende jaren door aan het verminderen van restafval en aan het verbeteren van de afvalscheiding. Want wij willen de landelijke doelstellingen halen. Begin 2019 ontvangt de raad een voorstel over het verder optimalisatie van de afvalinzameling.

Uitvoeren milieuwetgeving
Bedrijven en instellingen moeten voldoen aan milieuregels. De Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) behandelt de aanvragen en meldingen die zij daarvoor doen, namens de gemeente. Vanaf 2019 worden meer taken door de OFGV uitgevoerd. Dat is wettelijk bepaald. De extra kosten hiervan zijn opgenomen in de Perspectiefnota 2019-2022.

Activiteiten voor bewustwording duurzaamheid ondersteunen
De gemeente ondersteunt activiteiten die bijdragen aan een duurzame samenleving. Bijvoorbeeld natuur- en milieueducatie (leskisten en excursies voor basisscholen) en de activiteiten van de Pioniers van de Toekomst (bijvoorbeeld organiseren van de duurzaamheidsmarkt, symposia en het energieloket). En natuurlijk ook acties om mensen bewust te maken van de mogelijkheden om afval te scheiden of te voorkomen.

Beleidskaders

Verbonden partij(en)

Huisvuilcentrale Noord-Holland N.V.

GR Omgevingsdienst Flevoland en Gooi & Vecht

Portefeuillehouder(s)

Anjo Simonse